Kald

28. February, 2008


Jeg er ikke spesielt fornøyd med -16 i utgangspunktet, men når jeg i tillegg må ta høyde for arktiske vinder som gir en “real feel” på -27, kjenner jeg at jeg blir direkte sur.Det er den verste vinteren Canada har sett på over 60 år. Det har vært kaldt siden november og det ser ut til at vi må forholde oss til minustemperaturer gjennom det meste av mars. Deler av Canada våknet til -58 grader (ikke medregnet arktiske vinder) i morges, og da snakker man seriøs vinter..

Jeg har ikke vært utenfor døren siden søndag (= halsbetennelse + snill kjæreste), og det ser ut til at jeg forblir husmus iallefall en dag eller to til.

.. er i det minste sol ute!

Borgerkrig.

27. February, 2008

2 ting betyr noe i USA om dagen: 1) valget 4. november, 2) krisen i amerikansk økonomi.

Vi skriver slutten av februar og vi er midt i de dramatiske primaries, på godt norsk bedre kjent som nominasjonsvalgene (hvor demokratene/republikanerne velger hvem som skal representere dem i presidentvalget). Jeg vil tro at man er relativt isolert og uinteressert i nyhetsbildet generelt dersom man ikke har fått med seg slaget mellom Barack Obama og Hillary Clinton. Sjansen for at amerikansk historie kan skrives, med en a) farget eller b) kvinnelig president, er overhengende stor. Man kan vel si at the heat is on.

Innimellom hører man om de små dramatiske krumspringene fra republikanernes leir, om visepresident Cheney som nektet å stille og dermed trosser all norm, om Mormoner-Romney, om Rudy Giulianis skilsmisse+utroskap+enda verre skilsmisse - og selvfølgelig, main-man-McCain, også beskyldt for utroskap - åpenbart. Det har til en viss grad vært interessant å se prosessen hvorpå McCain står igjen som eneste reelle kandidat, men ingenting kommer opp i mot demokratenes ferd mot nominasjon.

Det minner mest om borgerkrig. Tidvis kan det til og med hende man glemmer at dette kun er opptakten, ikke selve presidentvalget. Alt dreier seg om Hillary og Barack, Barack og Hillary. De minste ansiktsfortrekninger blir tolket, alle ord, alle vendinger. For i bunn og grunn er de to egentlig ganske så enige. Barack Obama sa i debatt med Hilary Clinton i går, vedrørende NAFTA; “I believe that Hillary’s approach is the best way to deal with this, and I would do the same” –og det gjelder stort sett det meste. Valgets kvaler dreier seg i all hovedsak om helse, Irak, Iran, klima, abort, immigrasjon og økonomi - og med kun ørsmå forskjeller, stiller Barack og Hillary seg helt likt. Så hva skal til for å skille dem - personlige lyter, karisma, toneleie?

Det er ikke mange åpne nominasjonsvalg igjen og det merkes. Obama leder med 24 stater mot Hillarys 13. Hvilket igjen duker for flere og mer intense forestillinger fra Sirkus Demokratene - og media kvesser klør. Det blir interessant å se hvorvidt all PR faktisk er god PR, og om intern drittslenging til syvende og sist faktisk kan skade demokratene når det virkelig gjelder. Eller om dette skal vise seg å bli det egentlige presidentvalget…

Personlig tror jeg på det siste.

Norge i nyhetene: Frosne Frø

26. February, 2008

“The Svalbard Global Seed Vault opens its doors today to the first of millions of seeds which will be kept safe and secure here.”

The Global Crop Trust

Da Burundi, Kambodsja, Rwanda, Somalia og Afghanistan viste seg å ha vært relativt dårlige valg for safe keeping, seiler trygge, gode Norge opp som Supermann på verdenshimmelen - “vi skal ta oss av alle disse frøene, vi har naturlige fryselagre beskyttet av isbjørner og skjeggete menn med hagle”.

“Norway experienced their strongest earth quake ever, just a few days ago, at Svalbard, but as it turns out, it didn’t even shake the frosting on the inside of the vault”, kunne Cary Fowler meddele i dag tidlig på CBC news. Frosne bilder fra Svalbard rullet over skjermen, svært så idyllisk. De viste hvordan det hele var satt sammen og hvor trygt det er på denne øya som ligger så langt nord man kan komme med daglige flygninger.

“In the case of a large-scale regional or even global catastrophe, it is quite likely that the seed vault would prove indispensable to humanity,” he [Cary Fowler, dir. Global Crop Diversity Trust] wrote in a report being released today that describes the thinking behind the creation of the vault, which cost about $9-million and has been built to withstand everything from global warming to nuclear war. “Given its location and construction, the seed vault would likely survive almost anything.”

Globe and Mail, 25. feb 2008

Plutselig har jeg følelsen av at fremtiden er svært nær. Ukjente virus, anarki og kaos. “28 Days Later” og episoder av X-files flimrer forbi. “Humanity as we know it is about to perish.. our only hope is.. Svalbard!”

Ja, ok, jeg har feber.

Det er rart hvor nasjonalromantisk jeg blir hver gang Norway blir nevnt i det offentlige rom.

A night at the Oscars..

25. February, 2008

Oscarkvelden er over, komplett med de opplagte (”No Country For Old Men”, “There will be blood” etc) og de overraskende (Marion Cotillard). Hurra for kabel med opptaksfunksjon (som igjen gir mulighet for å spole over reklamer og alle musikalske innslag) som viste seg å være svært nødvendig, da jeg neppe ville overlevd kvelden uten.

Når det er sagt, skal jeg være den første til å innrømme at den røde løperen alltid er fin å se på. Dog, årets kjoler var jevnt over ikke spesielt spennende og rødt var åpenbart fargen å matche.

Mine favoritter,

Heidi Klum
Heidi Klum, John Galliano

Katherine Heigl
Katherine Heigl, Escada

Mens vi venter på Oscar…

24. February, 2008

5 ting.. Det er søndag. Jeg har vært på jobb. Vi har gått lang tur i solen. Influensaen har tatt meg. Det er røde Oscarløpere på alle tv-kanaler.

Nå er jeg slakt på sofaen og pene kjoler flimrer forbi. Skal ikke påberope meg noen spesiell interesse for Oscar, men om du spør meg om mine personlige favoritter, kan jeg iallefall nevne disse: Regi+Film - No Country for Old Men, Skuespillerinne - Ellen Page for “Juno” (evt. bare at Juno får en pris eller to, fordi den fortjener det), Skuespiller - Viggo Mortensen for “Eastern Promises”. “There will be Blood”? Tja, nei, pene bilder, bra mann, rar historie (les: store gap og mangler), merkelig regi (se “rar historie”). Når det kommer til min “ikke-liste”, holder det med “Michael Clayton” og “Atonement” (bare fordi det ville vært så.. typisk).. så får vi se!

Mens vi venter: “Anyone Else But You - Ellen Page & Michael Cera

That Oscar Feeling
The Kodak Theatre - de hadde åpenbart glemt å legge ut den røde løperen for meg…